Kerkdiensten

Op iedere tweede en laatste zondag van de maand is er om 10.30 uur een kerkdienst

 

Hoogtijdagen en vespers

De diensten op de hoogtijdagen van Kerst, Pasen en Pinksteren dragen een extra feestelijk karakter. Zij vormen de hoogtepunten van het jaar. Op Goede Vrijdag wordt een vesper gehouden die begint om 19.30 uur.

Instrumenten in de kerk

De kerk bezit ter ondersteuning van de diensten en ten behoeve van concerten, een tweetal instrumenten: een kabinetorgel van J.J. Vool uit 1805 en een vleugel.

Elkaar de ruimte geven

In de Dorpskerk is veel mogelijk. Er is ruimte voor vernieuwing en experiment. Wie wil kan een inbreng hebben in de diensten, in activiteiten en op beleidsniveau.

 

Zondag 25 april 2021
Thema: Liefde

Aanvang 10.30 uur

Voorganger: Dr. Paul Kapteyn
Orgel en piano: Simom Plemp
Gastheer: Bert Westerneng

 

Schilderij ‘Hooglied’ van Marc Chagall

Liturgie kerkdienst

Inleiding op de preek: Liefde
Het thema van de preek van 25 april is Liefde. Iedereen heeft er mee te maken, niemand kan zonder, en soms is er te veel of juist te weinig van dit goede. Liefde verandert tijdens het leven, van fel naar rustgevend, maar ook naar sleets of zelfs naar ergerlijk zand tussen de tenen. Liefde verandert ook door de eeuwen heen. Hoe ook, vroeger domineerde het mannelijk element, eeuwenlang maar niet overal. Later won het vrouwelijk element aan kracht. En kwam dat de liefde zelf ten goede? Steeds meer zoeken we de liefde om wille van haarzelf, ongestoord door bijzaken als geld, afkomst en status. Maar nogmaals, komt dat de liefde ten goede? Juist de ongebonden liefde ontspoort tot haar tegendeel. Uit elkaar is soms beter dan bij elkaar. Maar wie bepaalt de balans? En wat zegt de bijbel hierover als de neergeslagen ervaring van eeuwen van liefde. We lezen de ode van de apostel Paulus over de liefde en in contrast daarmee de liefde van het Hooglied! Valt hier iets te kiezen of willen we alle twee?

Muziek
Enkele stukjes van Wilhelm Friedemann Bach 

Welkom/Mededelingen
Door Bert Westerneng

Votum en groet

Lied 513: 1,2,3, en 4

Gebed

Lied 793: 1 en 3

Eerste lezing
Eerste brief aan de Corinthiërs 13: 1-13
1Al sprak ik de talen van alle mensen en die van de engelen – had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. 2Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn. 3Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn – had ik de liefde niet, het zou mij niet baten.4De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. 5Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, 6ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. 7Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.8De liefde zal nooit vergaan. Profetieën zullen verdwijnen, klanktaal zal verstommen, kennis verloren gaan – 9want ons kennen schiet tekort en ons profeteren is beperkt. 10Wanneer het volmaakte komt zal wat beperkt is verdwijnen. 11Toen ik nog een kind was sprak ik als een kind, dacht ik als een kind, redeneerde ik als een kind. Nu ik volwassen ben heb ik al het kinderlijke achter me gelaten. 12Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. 13Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.

Lied 808: alle verzen


Tweede lezing
a.Hooglied 3:1-5
1’s Nachts in mijn slaap zoek ik mijn lief.
Ik zoek hem, maar ik vind hem niet.
2Laat ik opstaan, rondgaan in de stad,
laat ik in de straten, op de pleinen,
zoeken naar mijn allerliefste.
Ik zoek hem, maar ik vind hem niet.
3De wachters vinden mij
op hun ronde door de stad.
‘Hebben jullie mijn lief ook gezien?’
4Nog maar nauwelijks ben ik hun voorbij
of ik vind mijn lief.
Ik grijp hem vast en laat hem niet meer los
tot ik hem gebracht heb in mijn moeders huis,
in de kamer van haar die mij baarde.
5Meisjes van Jeruzalem,
ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld:
wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken
voordat zij het wil.

en

b. Hooglied 8: 5-7
Meisjes
5Wie is zij,
die daar komt uit de woestijn,
leunend op de arm van haar lief?
Zij
Onder de appelboom wekte ik jou.
Daar kreeg je moeder weeën,
weeën van jou,
daar baarde ze jou.
6Draag mij als een zegel op je hart,
als een zegel op je arm.
Sterk als de dood is de liefde,
beklemmend als het dodenrijk de hartstocht.
De liefde is een vlammend vuur,
een laaiende vlam.
7Zeeën kunnen haar niet doven,
rivieren spoelen haar niet weg.
Zou een man met al zijn rijkdom liefde willen kopen,
dan werd hij smadelijk veracht.

Lied 791: alle  verzen

Preek

Muziek
Chanson d' amour van Gabriel Fauré (opus 27, no. 1/bewerking)

Gebed

Lied 787: alle verzen

Zegen


Gedicht Remco Campert
Als ik dood ga
Hoop ik dat jij er bent
Dat ik je aankijk
Dat jij mij aankijkt
Dat ik je hand nog voelen kan
Dan zal ik rustig doodgaan
Dan hoeft niemand verdrietig te zijn
Dan ben ik gelukkig


Collectedoel

Kerk in actie – Vrolijkheid in asielzoekerscentra
Iedere dag vluchten er kinderen en jongeren voor geweld en onderdrukking. Sommigen komen naar Nederland waar ze met of zonder ouders in asielzoekerscentra wachten op de beslissing of ze mogen blijven. De lange en onzekere asielprocedure en de vele verhuizingen zorgen bij hen voor een gevoel van onzekerheid, terwijl zij juist zoveel behoefte hebben aan stabiliteit, veiligheid en continuïteit in hun jonge leven. Vrolijkheid en hoop brengen in asielzoekerscentra.

Stichting De Vrolijkheid, een netwerk van professionele kunstenaars, vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders, organiseert wekelijks het KunstLab met meer dan 100 kunstprojecten bij 30 azc’s. Via dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst geven kinderen en jongeren vorm aan hun eigen verhalen. Hun belevingswereld staat centraal. Kunst en creativiteit versterken hun veerkracht en zelfvertrouwen en bieden hen de mogelijkheid hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Steun deze actie van Kerk in Actie!


De volgende dienst

De volgende dienst is op zondag 9 mei. In deze viering zal Dirk Koster uit Amsterdam voorgaan m.m.v. het Exodus huis Amsterdam.

Het Exodushuis Amsterdam biedt opvang en begeleiding van ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf. Bewoners verblijven er maximaal een jaar en volgen gedurende die tijd het begeleidingsprogramma. Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen kamer. Douche en toilet worden gedeeld met een aantal andere bewoners.

Diensten archief

 

Hier kun je de diensten die geweest zijn nalezen.

Dienst Durgerdam 25/04/2021